-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 25 مرداد 1402

 امکان فسخ معامله ماشین توسط خریدار بدلیل گران خریدن

باسلام .سه روزپیش معامله ماشین کردم تمامی عیب وایرادهای ماشین روهم میدونستم اماکوتاهی که کردم استعلام قیمت نگرفتم بعدازپرداخت کل پول روز بعد متوجه شدم حدود۸۰ میلیون گرون خریدم مراجعه کردم به فروشنده وگفتم مابقی پولم و پس بده اما ایشان پولی عودت ندادن هیچ، کلی هم حرف زدن که دستت به جایی بند نیست من باید چیکار کنم بابت این موضوع چطوری میتونم اینهمه اختلاف قیمت رو پس بگیرم ممنون میشم راهنمایی کنید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 117

فسخ معامله خودرو

 

پاسخ – آیا خریدار می تواند بدلیل اینکه فروشنده خودرو را گران فروخته معامله را فسخ کند ؟

  • قانونگذار برای جلوگیری از ضرر در قرارداد های بین افراد، اختیاراتی را در جهت فسخ قرارداد پیش بینی کرده است. چه بسا که مبنای خیارات قانونی نیز همین است قاعده لاضرر مبنای خیارات می باشد. یکی از مواردی که ممکن است موجب ضرر یکی از طرفین شود، ثمن معامله است. جهت فسخ معامله به استناد خیار غبن شرایطی حاکم است که باید بدان پرداخته شود.
  • اشتباه در قیمت در صورتیکه به غبن فاحش منجر گردد به موجب ماده ۴۱۶ قانون مدنی بعد از علم به غبن می توانند معامله را فسخ کنند؛ و منظور غبنی است که عرفا قابل مسامحه نباشد و برای یک تفاوت قیمت کوچک نمی توان معامله را فسخ کرد بلکه باید تفاوت قیمت به اندازه ای باشد که از نظر عرف مبادلاتی بتوان گفت مبلغ زیادی در این میان از بین رفته است و تعادل عوضین وجود ندارد.  و قانونگذار برای دفع ضرر این خیار را اجازه اعمال می دهد. 
  • اما خیار غبن شرایطی دارد :

1- أولا اینکه معامله کننده هنگام انعقاد قرارداد از قیمت عادله بی اطلاع باشد بنابراین اگر در اثر عجله یا شتاب معامله ای با قیمت غیرعادلانه معامله ای انجام دهد اعمال خیار فسخ جایز نیست. بلکه شرط عدم اطلاع و جهل نسبت به قیمت است.

2- دوما غبن باید فاحش باشد و همانطور که گفته شد عرفا نباید قابل مسامحه باشد.

  • در مورد اثر غبن باید گفت که اگر شرایط وجود داشته باشد معامله می تواند معامله را فسخ کند اما مدت استفاده از این خیار در قانون تصریح نشده است و عرفا باید در سریع ترین زمان ممکن اعمال شود (ماده ۴۲۰ قانون مدنی ) 
  • اما بحث مهمی در این جا حاکم است که در مورد علم به ایجاد خیار و مغبون شدن ؛ از آنجا که اصل عدم علم در تاریخ ادعایی مغبون کننده است در این مورد قول مغبون پذیرفته می شود مگر اینکه طرف دیگر خلاف آن را ثابت کند(رای هیات عمومی دیوان عالی کشور مورخ ۱۷/۱۲/۱۳۳۹) 

 

پاسخ خاص به سوال مخاطب در خصوص فسخ معامله خوددور بدلیل گران خریدن

♦  دو شرط اساسی در متن فوق بیان شد که در صورت سوال مشخص نیست و تطبیق آن به خود شما بستگی دارد :

1- اول اینکه قیمت اصلی ماشین چقدر بوده که هشتاد تومن اضافی از شما دریافت شده یعنی نسبت قیمت واقعی به نسبت قیمت تمام شده در معامله چقدر بوده است این مسئله فاحش یا عدم فاحش بودن را نشان می دهد و غایت اعمال یا عدم اعمال خیار غبن در گرو چنین وصفی است. مفهوم مخالف غایت به اعتقاد اکثر اصولیون حجیت دارد  یعنی اگر غبن فاحش نباشد خیار ثابت نیست. 
2- دوماً علم و آگاهی شما نسبت به قیمت است. البته در اینجا باید گفت که جهل به قیمت چون مربوط به نفسیات مدعی و از سوی دیگر موافق اصل است بدون دلیل پذیرفته می شود. و مدعی علم به قیمت باید عالم بودن را اثبات کند.

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

 

مستندات قانونی - فسخ معامله خودرو

ماده ۴۱۶ قانون مدنی

هریک ازمتعاملین که درمعامله غبن فاحش داشته باشدبعد ازعلم به غبن می تواند معامله را فسخ کند.
ماده ۴۱۷ قانون مدنی

غبن در صورتی فاحش است که عرفا قابل مسامحه نباشد . ( اصلاحی ۸/۱۰ /۱۳۶۱ ) 

ماده ۴۱۸ قانون مدنی

اگر مغبون درحین معامله عالم به قیمت عادله بوده است خیار فسخ نخواهدداشت . 

ماده ۴۱۹ قانون مدنی

درتعیین مقدارغبن شرایط معامله نیزبایدمنظورگردد.

 ماده 420 قانون مدنی

خیارغبن بعد ازعلم به غبن فوری است . 

ماده ۴۲۱ قانون مدنی

اگر کسی که طرف خود را مغبون کرده است تفاوت قیمت را بدهد خیارغبن ساقط نمی شود مگراینکه مغبون به اخذ تفاوت قیمت راضی گردد. 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.