-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 14 تیر 1402

 آیا می شود فروشنده را ملزم به تحویل و پرداخت خسارت در قرارداد فروش آپارتمان نمود ؟

من یک واحد آپارتمان مسکونی از شخصی بعنوان خریدار دوم که ایشان هم ملک را از شخصی که از سازنده ملک خریداری کرده بود معامله کردم و ثمن‌ معامله را حدود۵۰ درصد نقد وبخشی از آن را بصورت یک آپارتمان بمساحت ۱۱۰ متر مربع وحدود ۱۰درصد برای زمان تنظیم سند توافق کردیم که هم زمان با تحویل آپارتمان نو ساز بنده هم واحد۱۱۰متری را تحویل دهم حال با گذشت بیش از۷ماه از زمان مقرر در مبایعه نامه آپارتمان نو ساز تحویل نشده ومقدار از کارهای آن شامل آسانسور انشعابات برق و آب و کارهای محوطه باقیمانده با توجه به اینکه واحد خریداری شده بصورت خشک ودر زمان معامله در مرحله نازک کاری بوده ودر مرحله ای بین سازنده و مالک اصلی ملک اختلاف پیش تمده وملک در زمان مقرر آماده و تحویل نشده از کارشناس محترم خواهشمندم در خصوص سوالات زیر پاسخ و راهنمایی فرمایند ۱- آیا اصرار و خواست فروشنده مبنی بر انتقال رسمی سند واحد۱۱۰متری که بخشی از ثمن‌ معامله بوده قبل از تحویل آپارتمان نوساز مورد تعهد ایشان قانونی است؟ لازم به ذکر است در مبایعه نامه برای تنظیم سند رسمی ملک نوساز زمانی تعیین نشده اما در خصوص آپارتمان۱۱۰متری قید انتقال یابد بدون تعیین زمان مشخصی ذکر شده است ۲-ایا بنده بعنوان خریدار میتوانم در خواست انجام تعهد و خسارت تاخیر از دادگاه نمایم ۳-با توجه به تورم و افزایش قیمت ها در مدت ۷ ماهه تاخیر در تحویل هزینه تکمیل واحد نوساز که بصورت خشک و بدون سیستم گرمایش و سرمایش و کمد و کابینت و نقاشی میباشد حدودا سه برابر شده در حالیکه بنده قیمت ملک نوساز را مطابق شرایط مبایعه نامه پرداخت نموده ام آیا از بابت ضرر زیان ناشی از موارد فوق بنده میتوانم شکایت تسلیم واز فروشنده مطالبه نمایم با تشکر

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 176

 

پاسخ – امکان الزام به انجام تعهدات قراردادی شامل تحویل – تنظیم سند و پرداخت خسارت

  • در عقد بیع ثمن با مبیع معامله می شود پس منطقی است همان گونه که بایع ملزم به تسلیم مبیع می شود مشتری نیز ملزم به پرداخت ثمنگردد؛ (بند ۴ ماده ۳۶۲) بنابراین فروشنده می‌تواند اجرای این تعهدرا از دادگاه بخواهد. اما در نظام حقوقی ایران تاخیر در پرداختن ثمنبه بایع حق فسخ معامله را نمی دهد مگر در خیار تفلیس یا تاخیرثمن. 
  • به موجب اصل اجباری بودن تعهدات متعهد نمی تواند از اجرای تعهدخویش سرباز زند و در صورت خودداری از اجرای تعهد مقامات صالحه به تقاضای متعهد له ، متعهد را مجبور به اجرای تعهد خواهندکرد که این اجبار صرفا در اختیار مقامات صالح و دادگاه حقوقی میباشد که با تنظیم دادخواست توسط متعهد له انجام خواهد شد.
  • باید توجه داشت فقط به دلیل نپرداختن مبلغ  نمی شود آن را فسخ کرد مگر اینکه شرط فسخی صراحتا درج شده و در نظر گرفته شده باشد.
  • توابع مبیع چیزهایی هستند که پس از توافق بایع و مشتری در مبیع اصلی، همراه مبیع اصلی به مشتری منتقل می شود. طبق مواد قانون مدنی از جمله مفاد ماده ۳۵۶ قانون مدنی دخول توابع در بیع بر حسب توافق طرفین-عرف و عادت و قرائن قرار داد-و قانون، معین می گردد. راجع به جایگاه حقوقی قسمت آخر ماده ۳۵۶ قانون مدنی که می گوید"... و اگر چه متعاملین جاهل بر عرف باشند" در مجموع دو نظر وجود دارد. عده ای از حقوقدانان اعتقاد به تخلف این قسمت از ماده از قاعده مشهور "العقود تابعه للقصود" دارند. نظر دیگر می گوید: "این قسمت از ماده منطبق با قاعده مشهور اخیر الذکر می باشد. اساس این نظریه مبتنی بر تقسیم شرط شمنی به شرط شمنی عرفی و شرط ضمنی بنایی می باشد. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص الزام فروشنده آپارتمان به تحویل و مطالبه خسارت

♦  در رابطه سوال اول باید گفت که لازم است برای پاسخ دقیق به متن قرارداد رجوع کرد و دید که تحویل واحد اپارتمان نوساز شما به عنوان عوض معامله طی چه شرایطی است و اگر مهلت خاصی برای آن در نظر گرفته شده است در زمان اجل تحویل دهید با شرایط و ضوابط تعیینی در متن قرارداد که معمولا و عرفا یا قانونا یا به موجب قرارداد توابع مبیع در قلمرو تراضی طرفین قرار خواهد گرفت؛ که شما ابتدا باید توابع مبیع را طبق قرارداد کامل کرده و سپس همان چه که در مفاد قرارداد بیان شده به عنوان عوض قرارداد تعیین گردد. 
♦  در رابطه با سوال دوم باید دید که باز هم مفاد قرارداد چگونه است مثلا اگر در خصوص دیرکرد یا عدم اجرای تعهد مبلغی را به عنوان خسارت در نظر گرفته باشید طبق شروط ضمن عقد شما محق جهت دریافت خسارت طبق مفاد قرارداد هستید که وجه التزام نامیده می شود مثلا می نویسند که به ازای هر روز دیرکرد در تحویل ملک با کلیه توابع و مشاعات مبلغ ۱۰۰ هزار تومان باید پرداخت شود. اما شما نمی توانید خسارت تاخیر تادیه مطالبه کنید چرا که خسارت تاخیر تادیه مشمول تعهداتی است که موضوع تعهد وجه رایج باشد نه الزام به انجام کاری. 

 

 

مستندات قانونی - مطالبه خسارت و الزام فروشنده به تحویل آپارتمان

ماده ۳۵۶ قانون مدنی
هر چیزی که بر حسب عرف و عادت جزء یا تابع مبیع شمرده شود یا قرائن دلالت بر دخول آن در مبیع نماید داخل در بیع و متعلق به مشتری است اگرچه در عقد صریحاً ذکر نشده باشد و اگرچه متعاملین جاهل بر عرف باشند.

ماده ۲۳۰ قانون مدنی
اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف، متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید، حاکم نمی‌تواند او را به بیشتر یا‌ کمتر از آن چه که ملزم شده است محکوم کند.

ماده ۳۶۲ قانون مدنی
آثار بیعی که صحیحاً واقع شده باشد از قرار ذیل است:
۱) به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می‌شود.
۲) عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار میدهد.
۳) ‌عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم مینماید.
۴) ‌عقد بیع مشتری را به تادیه ثمن ملزم می‌کند.

ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص امور قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.