-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 06 اردیبهشت 1401

 راه باطل کردن و عدم التزام به قولنامه خرید زمین 

ما یه زمینی اطراف کرج خریداری کردیم بعد متوجه شدیم قیمتش خیلی پایینتره .من پولی رو قولنامه نداده ام فقط قولنامه دست فروشنده است که داخل نوشته خیار غبن ساقط کردن خریدار فروشنده .حالا میخواستم بپرسم تاریخ که زدیم خریدار نره.فروشنده میتونه کاری بکنه ؟ پولی و چکی رد بدل نشده فقط قولنامه.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 911

پاسخ – چگونه باید قولنامه خرید زمین به قیمت بالا تر از عرف را فسخ کرد ؟

  • قولنامه اصطلاح عرفی است؛ قولنامه قراردادی است که به موجب آن طرفین تعهد می کنند که در آینده مشخص عمل حقوقی معینی را انجام دهند و یا عقدی را در آینده منعقد کنند، آن عقد ممکن است بیع یا اجاره و غیره باشد، این تعهد متقابل را پیش قرارداد نیز میتوان نامید. 
  • در خصوص راه باطل کردن و عدم التزام به قولنامه خرید زمین باید گفت رویه قضایی در برابر این پرسش که آیا قولنامه التزام به خرید و فروش است یا سند عقد بیع، یا اینکه وعده بیع است و الزام آور نمیباشد و یا شرط ابتدایی بوده و باطل است، هیچگاه پاسخ قطعی نداشته است.
  • با این وجود، قولنامه عقد صحیح و معتبر بوده و لازم الاتباع است. در واقع، برای تشخیص عقد صحیح از باطل نباید شکل و فرم قرار دادها را ملاک قرار داد و در صورتی که عقد در شکل و قالب پیش بینی شده قانونگذار و شارع نباشد باطل اعلام کرد. بلکه آنچه باید وسیله احراز عقد صحیح از باطل قرار گیرد شرایط اساسی عقد است خواه در فرم پیش بینی شده قانونگذار و شارع باشد یا نه.
  • بنابراین، قولنامه ی صحیح الزام آور می باشد؛ در تایید این امر می توان به آیه ی اوفوا بالعقود یا قاعده فقهی المومنون عند شروطهم و اصول حقوقی مانند اصل صحت، اصل لزوم و.. اشاره نمود. 
  • اشخاص میتوانند قرارداد را زیر هر عنوان که مایل باشند منعقد سازد و نتایج و آثار آن را به دلخواه معین کنند مگر در مواردی که قانون استثنا نموده باشد. همچنین، دو طرف عقد ملزم به رعایت آن هستند و بایستی پیمان خویش را محترم دارند و تعهد ناشی از آن را اجرا کنند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص راه باطل کردن و عدم التزام به قولنامه خرید زمین

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت اگرچه شما خیار غبن را ساقط نمودید اما اگر شما بتوانید ثابت نمایید که مقصود طرفین، غبن تا این اندازه نبوده است و عملا میزان غبنی که حاصل شده در دایره ی تراضی نبوده است و ضرر غیرقابل تحملی به شما وارد شده است که اسقاط خیار غبن، شامل این مورد نمی گردید است (ماوقع لم یقصد و ما قصد لم یقع)، می توانید به استناد خیار غبن قولنامه را فسخ نمایید. 
♦  در واقع اسقاط کافه خیارات خیارغبن افحش را از بین نمی برد. غبن افحش به صـورتی اطلاق می شـود که بیشـــتر از غبن فاحش، تفاوت قیمت وجود دارد. 
باید توجه داشت این حق وقتی قابل اعمال اسـت که مغبون درهنگام معامله از قیمت واقعی ناآگاه باشد. در این راسـتا در قانون مدنی ماده 416 آمده است: هریک از متعاملین که در معامله غبن فاحش داشته باشـد بعد از علم به غبن می تواند معامله را فسخ کند.
♦  بنابراین خیار غبن در صــورتی موجود می شــود که:
3- مغبون (کســی که ضررکرده) هنگام معامله از قیمت روز مورد معامله در بازار نا آگاه باشد در غیر این صورت هرگاه عالم به قیمت اصـلی بوده ولی به جهتی از جهات به کمتر از آن معامله نموده است، طبق ماده 418 قانون مدنی خیار فســخ معامله را نخواهد داشت. برای نمونه هرگاه کســـی در نتیجه اضطرار و پریشــــانی با علم به قیمت واقعی مال خود را چندین برابر کمتر از قیمت بفروشــد نمی تواند به اســتناد خیارغبن معامله را فسخ نماید.
2- خیار غبن یک خیار فوری است و باید بعد از علم به آن، در یک فاصـله زمانی عرفی آن را اجرا کرد وگرنه مطابق ماده 420 قانون مدنی، تأخیر موجب سقوط خیار غبن می شود.
3- خیار غبن را می توان ضـــمن عقد ساقط نمود ولی اگر مغبون بتواند اثبات کند که منظور از اسقاط غبن تفاوت قیمت تاحد مشخصی بوده در حالی که تفاوت ارزش بیش از حد مورد نظرمی باشد، خیار غبن دوباره برای او ایجاد می گردد.
بهتر است در اولین فرصت فسخ قولنامه را از طریق اظهارنامه به استناد خیار غبن افحش به اطلاع فرشونده برسانید.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - راه های ابطال قولنامه

ماده ۴۱۶ قانون مدنی
هر یک از متعاملین که در معامله غبن فاحش داشته باشد بعد از علم به غبن میتواند معامله را فسخ کند.
ماده ۴۱۷ قانون مدنی
غبن در صورتی فاحش است که عرفاً قابل مسامحه نباشد.
ماده ۴۱۸ قانون مدنی
اگر مغبون در حین معامله عالم به قیمت عادله بوده است خیار فسخ نخواهد داشت.
ماده ۴۱۹ قانون مدنی
در تعیین مقدار غبن شرایط معامله نیز باید منظور گردد.
ماده ۴۲۰ قانون مدنی
خیار غبن بعد از علم به غبن فوری است.
ماده ۴۲۱ قانون مدنی
اگر کسی که طرف خود را مغبون کرده است تفاوت قیمت را بدهد خیار غبن ساقط نمیشود مگر اینکه مغبون به اخذ تفاوت قیمت ‌راضی گردد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص اسناد و قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.