-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 23 مرداد 1401

 نحوه تشخیص دیوار مشترک در املاک مجاور

سلام. من یک باغ خریدم که دیوار شمالی و جنوبیم مشاع هستش.الان همسایه جنوبی میگه دیوار از منه و مشاع نیست و نمیزاره من از دیوار مشترک استفاده کنم و خودش یه سقف اتاق و انبار بر روی دیوار گذاشته ولی نمیذاره ما بذاریم.من در قولنامه دارم دیوار مشاع هستش ولی در قولنامه اون دیوار مشاع نیست و میگه من چهار دیوار خریدم و با کسی شریک نمیشم.یه نشونم اینکه هر ۳ متر دیوار یه هشتکی در باغ من و او هست .که خودش یک نشونه هست که دیوار مشاع هستش.الان تکلیف مالکیت دیوار مشترک املاک مجاور چیه ؟ من باید چیکار کنم؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1629

پاسخ – چگونه می شود در املاک همجوار یا همسایه مشترک بودن دیوار را تشخیص داد ؟

  • دیوار فاصل دو ملک در دید عرف در تصرف و اختیار مالکان اطراف آن است پس به حکم ماده۳۵ قانون مدنی مشترک بین انهاست، مگر اینکه دلیلی بر خلاف آن موجود باشد.
  • مقصود از واژه دلیل در ماده ۳۵ اماره مالکیت است یعنی اوضاع و احوالی که به حکم قانون دلالت بر مالکیت میکند. استفاده از اماره تصرف برای اثبات اشتراکی بودن دیوار فاصل بین دو ملک مشروط بر این است که در دید عرف نیز تصرف هر یک از دو همسایه اطراف آن به عنوان مالکیت باشد. پس اماره دیگری نیز لازم است که تصرف را نشانه عنوان مالکیت نیز بداند. این است که قانونگذار در ماده ۱۰۹ قانون مدنی بدان اشاره کرده است. پس این ماده حاوی عنوان تصرف نیز هست و دو همسایه را از اثبات آن بی نیاز میکند و نحوه تشخیص دیوار مشترک در املاک مجاور را تعیین می کند.
  • اداره دیوار مشترک ممکن است به موجب قرارداد مالکان تابع نظم خاصی شود و به عهده یکی از مالکان آنان قرار بگیرد(ماده ۵۷۶ قانون مدنی) ولی اگر قراردادی میان انها نباشد ماده ۱۱۳ ضابطه را بیان داشته است.همچنین اگر در این زمینه باز به توافق نرسیدند شرکا نمی توانند اجبار دیگری را از دادگاه بخواهند مگر برای دفع ضرر نه انتفاع بهتر.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.
 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تشخیص دیوار مشترک در املاک مجاور

فرض اشتراکی بودن دیوار محدود به موردی است که قرائن فنی دلالت بر تصرف اختصاصی یکی از مالکان نکند. اگر وضع دیوار و قرائن فنی چنان باشد که در عرف بتوان گفت که دیوار فقط برای یکی از مالکان است طبق قاعده ید دیوار ملک اختصاصی او خواهد بود؛ مثلا تیر ساختمان همسایه بر روی دیوار قرار گرفته باشد. و اگر طرف مدعی خلاف ظواهر موجود ادعا کند که دیوار ملک اوست باید ادعای خود را در دادگاه ثابت نماید. ماده ۱۱۰ قانون مدنی در مقام مثال دو نمونه را بیان کرده است. 
ساخت اتاق و انبار بروی دیواری که مشاع است از نوع تصرف هایی است که موجب تغییر مادی دیوار خواهد شد که بدون اذن شریک مجاز نیست ماده ۱۱۸ قانون مدنی نیز موید همین نظر است.
بهترین راه حل کشف مالکیت دیوار مراجعه به منشأ و زمان پیدایش و ساخت دیوار است.اگر مالک واحدی بین دو قطعه از یک باغ، دیواری کشیده قصد او این بوده که این دیوار برای هر دو قطعه باشد خصوصا که پاشنه ها را به سمت هر دو قطعه گذاشته باشد.
به نظر می رسد منظور سوال کننده از واژه هشتکی همان پاشنه باشد.


enlightenedیک راه حل عرفی برای تشخیص دیوار مشترک یا مالک دیوار این است که به اصطلاح پاشنه یا همان برآمدگی دیوار ها که هر سه متر تا چهار متر قرار می گیرد، به سمت کدام ملک قرار گرفته؛ اگر به سمت هر دو ملک است پس دیوار مشترک محسوب می شود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی ملکی و قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.