-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 14 آذر 1400

 اجرا گذاشتن و مطالبه سفته حسن انجام کار توسط کارفرما

من از سال ۹۶ تا خرداد ۱۴۰۰ در شرکتی مشغول کار بودم و اواسط خرداد ماه در حالی که قرارداد داشتم از مجموعه خارج شدم پس از گذشت چند ماه از کارفرما بدلیل عدم پرداخت معوقه شکایت کردم که جلسه ای در اداره کار برگزار شد و علیرغم اعمال نفوذ وکیل شرکت اداره کار شرکت رو طی یک حکم مجبور کرد همه معوقات بنده رو با جزئیات کامل پرداخت کند (پس از چند ماه که پرداختی از جانب شرکت انجام نشد در ماه گذشته درخواست اجرای حکم به اداره کار دادم و نامه ای گرفتم جهت ارائه به دادگاه و اکنون در حال طی کردن مراحل این موضوع هستم از طرفی در بدو استخدام اینجانب شش میلیون سفته سفید امضا گرفتن بابت حسن انجام کار که امروز متوجه شدم کارفرما به نام خودش (شخص حقیقی) و نه نام شرکت قسمت سفید سفته را تکمیل و عندالمطالبه با تاریخ پارسال تکمیل کرده و از بنده شکایت کرده که سفته ها رو پرداخت نکردم حالا برای ۲۷ همین ماه نوبت شورای حل اختلاف زدن سوال من از شما اینه ایا می تونم بر علیه ایشون ادعا کنم) ایا می تونم ثابت کنم این سفته ها بابت حسن انجام کار بوده و الان داره استفاده ای دیگه میشه؟؟ ایا من محکوم به پرداخت میشوم؟؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 15996

پاسخ – وضعیت سفته حسن انجام کار و ضمانت

  • سفته مطابق ماده ی 307 قانون تجارت سند تجاری ای است که بر اساس آن شخص صادرکننده متعهد می گردد که مبلغ مشخص شده در سند را در زمان مشخص یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد آن شخص کارسازی نماید. با این وجود، از سفته می توان جهت ضمانت و تعهد به حسن انجام کار از سوی صادرکننده ی سفته به طرف دیگر استفاده نمود.
  • این امر بطور معمول از سوی کارفرمایان و در هنگام استخدام فرد انجام گرفته و از این طریق حسن انجام کار صادرکننده ی سفته تعهد و تضمین می گردد.سفته حسن انجام کار همانند سفته ای که در معاملات استفاده می گردد باید شرایط شکلی را داشته باشد.
  •  ماده ی 308 قانون تجارت در این خصوص بیان می دارد که فته‌ طلب علاوه بر امضاء یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد:

1-  مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف.
۲-  گیرنده وجه.
۳ - تاریخ پرداخت.

  • نکته ی قابل توجه این است که در سفته ای که جهت حسن انجام کار صادر می گردد نباید تاریخ وصول نوشته شود چرا که صدور سند از جهت حسن انجام کار نه پرداخت مبلغ در زمان مشخص می باشد و سند نقش ضمانتی دارد. بنابراین ذکر عبارت جهت ضمانت حسن انجام کار ضروری بوده و موجب نشان دادن نقش سفته خواهد شد که در این صورت نیاز به درج تاریخ برای وصول نمی باشد. لازم به ذکر است که اگر طرف قرارداد شرکت حقوقی بود باید نام شرکت به عنوان گیرنده سفته نوشته گردد.
  • در رابطه با به اجرا گذاشتن و مطالبه ی سفته ی حسن انجام کار توسط کارفرما باید گفت همانطوری که از نام این سفته پیداست، هدف اصلی سفته پرداخت نبوده و از جهت ضمانت حسن انجام کار صادر می گردد.
  • توضیح آنکه کارگر یا کارمند متعهد به حسن انجام کار و مواردی که در متن قرارداد ذکر شده است می باشد و در صورتی که شخص مواردی را که متعهد به انجام آن گردیده انجام ندهد و ضرر و زیانی در این بین به کارفرما وارد شود یا با ترک کار ضرری به کارفرما وارد شود و این ضرر و زیان قابل اثبات در مراجع قضایی باشد، کارفرما می تواند کتبا موارد را با کارگر یا کارمند در میان بگذارد و در صورت عدم جبران ضرر و زیان وارد شده اقدام به اجرا گذاشتن سفته در مراجع قضایی نماید.
  • به همین خاطر باید گفت کارفرما امکان اجرا و مطالبه ی وجه سفته حسن انجام کار را نخواهد داشت مگر آنکه بتواند در مراجع قضایی اثبات کند که کارگر یا کارمند در انجام تعهدات و وظایف شغلی خود کوتاهی و قصور عامدانه داشته است یا آنکه با اعمال خویش منجر به ورود ضرر و زیانی نسبت به شرکت شده است. این تعهدات علاوه بر حسن انجام کار می تواند ضوابط فنی و بهداشتی، آیین نامه های انضباطی محل کار و قواعد و مقرراتی که کارفرما یا مدیر کارگاه مشخص می کند نیز باشد.
  • پس از اثبات این موارد توسط کارفرما در مراجع قضایی، کارفرما می تواند جهت جبران خسارت و ضرر خود به سفته مذکور رجوع کند و به ميزان طلبي كه از كارمند يا كارگر خويش به علت كوتاهي در انجام تعهد براي وي حاصل گرديده از سفته مورد نظر مطالبه حقوقي بنمايد.
  • پس از پایان یافتن قرارداد کاری بین کارفرما و کارگر یا کارمند، کارفرما موظف به استرداد سفته ها بوده و اگر از انجام این کار خودداری کند، شخص می تواند اظهارنامه ای را به کارفرما مبنی بر بازگرداندن سفته های خود بدهد. در صورتی که بازهم کارفرما سفته  را مسترد نکرد کارگر دعوای استرداد سفته را در دادگاه عمومی حقوقی مطرح می کند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اجرا گذاشتن و مطالبه سفته حسن انجام کار توسط کارفرما

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح فرمودید و همچنین در رابطه با اجرا گذاشتن و مطالبه سفته حسن انجام کار توسط کارفرما باید گفت در سفته یا در قرارداد کار لازم است حتما علت صدور را مشخص کنید در غیر این صورت و در صورتی که سفته را سفید امضا به کارفرما بدهید و در قرارداد کار نیز اشاره‌ای به سفته نشده باشد، کارفرما می‌تواند سفته را نقد کند چرا که صدور سفته به معنای بدهی امضا کننده به دارنده است.

♦  با این حال شما می توانید در دفاع از خود با استناد به ادله ای همچون شهادت شهود ضمانتی بودن سفته را اثبات نمایید.

♦  در صورت اثبات اینکه سفته جهت حسن انجام کار بوده و کارفرما آن را خود امضا و تکمیل نموده است، کارفرما طبق ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی ممکن است به مجازات خیانت در امانت محکوم گردد که مجازات آن 6 ماه تا 3 سال حبس می باشد.البته با توجه به رویه غالب و صدور سفته های اینچنینی در حد وسیع و به طور متداول در سطح جامعه و بین کارگران و کارفرمایان باید گفت که این کار چندان مشکلی هم نیست.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - اجرا گذاشتن و مطالبه سفته ضمانت

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی
هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

ماده ۳۰۷ قانون تجارت
فته‌طلب سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد می‌کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به‌حواله‌کرد آن شخص کارسازی نماید.

ماده ۳۰۸ قانون تجارت
فته‌طلب علاوه بر امضاء یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد:
۱) مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف.
۲) گیرنده وجه.
۳) تاریخ پرداخت.

ماده ۳۰۹ قانون تجارت
تمام مقررات راجع به بروات تجارتی (‌از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته‌طلب نیز لازم‌الرعایه است.

ماده ۲۶۵ قانون مدنی
هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض آن چیز باشد‌ میتواند استرداد کند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.