-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 15 شهریور 1401

 آثار و ویژگی های چک ضمانت

با سلام. از یک شرکت خریدی انجام دادیم همون اوایل مشخص شد که جنسا فروش نمیرن بهشون اعلام ‌کردیم برگشت بدیم قبول نکردن بعد از اینکه چک هاشون که  چک صیادی هم هست برگشت خورده چک ضمانت رو بردن بانک.میخواستم بدونم میتونیم اقدامی انجام بدیم ؟ ممنون

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 608

پاسخ – خاصیت و اثر چک ضمانت چیست ؟

  • در توصیف چک ضمانت و توجیه قانونی آن چون غالباً در کنار یک قرارداد مبادله می شود محتوای قرارداد بسیار واجد اهمیت است.
  • گاهی از سر مسامحه و بی اطلاعی طرفین معامله بدون تنظیم قرارداد یا صدور فاکتور و صرفا به صورت شفاهی اقدام به مبادله چک با مقاصدی از قبیل ضمانت، تضمین پرداخت یا پرداخت وجه قرارداد می نمایند.
  • چک وسیله پرداخت است و تقدیم آن صادرکننده را از انجام تعهد قراردادی بری نموده و تعهد وی به واسطه صدور چک تبدیل می شود و دارنده دیگر وجه قرارداد را نمی تواند مطالبه کند و صرفاً می تواند با مراجعه به دادگاه وجه چک را طلب کند هر چند که منفعت دارنده هم در این است.البته به شرطی که صادرکننده و طرف قرارداد یکی باشند و خریدار چک شخص دیگر را به فروشنده نداده باشد.
  • چک ضمانت را به چند صورت می توان توجیه نمود :

1- شخص خریدار یا طرفی که ضمن معامله باید وجهی را پرداخت کند در کنار تعهد به پرداخت بدهی چک ضمانتی هم می دهد تا خاطر طلبکار از دریافت طلب خود آسوده باشد.در صدور این چک هیچ منفعت و خاصیتی نهفته نیست چرا که طلبکار جز به میزان طلب خود مستحق دریافت نیست و امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه نیز خسارت ناشی از تاخیر در پرداخت یا به عبارت دیگر کاهش ارزش پول را جبران می کند.
2- ضمن قرارداد صراحتاً چک تضمین جنبه وجه التزام و شرط جزای قراردادی و مجازات مدنی تاخیر بدهکار در پرداخت باشد.که در صورت وجود این شرایط و تصریح طلبکار حق خواهد داشت علاوه بر مطالبه اصل طلب شرط جزای قراردادی آن که در چک تضمین تعریف شده است را نیز مطالبه نماید.
3- چک تضمین بابت انجام کار داده می شود و در واقع ضمانت اجرای تخلف از شرط فعل است.این چک در صورتی که بشود آن را وجه التزام توصیف کرد و در آن تردیدی نباشد علاوه بر مطالبه اصل تعهد قابل وصول است.
4- چک تضمین بدون وجود قرارداد و با درج کلمه تضمین در یک معامله شفاهی مبادله شود که در صورتی قابل وصول است که اولا دانده اثبات نماید خسارتی به وی وارد شده و ثانیا فقط تا میزان خسارت وارده از سوی دارنده قابلیت وصول و استحقاق دارد.

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص چک و امور قراردادها

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص ویژگی های چک تضمین

به نظر می رسد مورد سوال مخاطب مشمول شماره 4 از توضیحات فوق باید یعنی کسی ضمن یک معامله شفاهی علاوه بر تعهد پرداخت ثمن یک چک تضمین هم به طلبکار داده که طبیعتا مطابق تحلیل فوق طلبکار فقط در صورتی حق وصول طلب را دارد که اولا ثابت کند به وی خسارتی وارد شده و ثانیا فقط تا سقف خسارت وارده امکان وصول از چک تضمین هست.

 

متاسفانه بر اساس یک باور غلط افراد به جای تنظیم قرارداد به صورت استاندارد و درج ضمانت اجراهای قانونی و متعارف برای تحریک، اجبار و الزام طرف معامله خود به التزام قراردادی اقدام به مبادله چک تضمین می نمایند که همانطور که در بالا توضیح داده شده همیشه قابل وصول نیست بهتر است به جای چک یک شرط جزا یا شرط وجه التزام مناسب درج شود که در قابلیت اجرا و اعمال آن از سوی قضات تردیدی وجود ندارد .


 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.