-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 02 اسفند 1400

 نحوه تعیین میزان نفقه دختر توسط پدر

من دختر 18ساله هستم و به دلیل مشکلاتی با برادرم زندگی میکنم و پدرم به هیچ وجه پولی به من نمیدهد حتی یارانه و وضعیت مالی خوبی هم دارد میخواستم بدونم آیا می تونم از پدرم نفقه بگیرم و مقدار نفقه دختر چقدر است و چجوری تعیین میشه ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1179

 

پاسخ – میزان نفقه دختر چگونه تعیین می شود ؟

  • نفقه به معنای خرجی و هزینه های ضروری برای تامین مایحتاج زندگی است. اقارب نیز به کسانی گفته میشود که طولا و عرضاً به شخصی دیگر منسوب باشند.
  • شرایط پرداخت نفقه اقارب عبارت است از:

فقر و ناتوانی مالی دریافت کننده : به موجب ماده 1197 قانون مدنی کسی مستحق نفقه است که ندار باشد و نتواند بهوسیلهی اشتغال به شغلی وسایل معیشت خود را فراهم کند. بنابراین، برای اینکه شخصی مستحق دریافت نفقه اقارب شود باید نیاز مالی داشته باشد و نتواند این نیاز مالی خود را از طریق اشتغال به شغلی که مناسب اوست رفع کند.
تمکن و استطاعت مالی پرداخت کننده ی نفقه : به موجب ماده 1198 قانون مدنی کسی ملزم به انفاق است که متمکن از دادن نفقه باشد، یعنی بتواند بدون اینکه از حیث پرداخت نفقه در وضع معیشت خود دچار مضیقه گردد، نفقه بدهد. برای تشخیص تمکن وضع زندگی شخصی او در جامعه در نظر گرفته می شود. همچنین، اگر ثروت فردی تنها کفاف مخارج خودش را بدهد، ملزم به انفاق به اقاربش نخواهد بود.

  • مطابق ماده 1199 قانون مدنی نفقه ی اولاد برعهده ی پدر می باشد.
  • نفقه ی اولاد ذکور (پسران) تا 18 سالگی و اناث تا زمانی که ازدواج نکده اند با پدر است. البته در صورتی که ذکور به تحصیلات خود ادامه دهند نفقه همچنان برعهده ی پدر می باشد.
  • همچنین فرزندان اناث (دختران) که شوهر کند و بعد مطلقه شود و یا همسرش فوت نماید که مستمری نداشته باشد، نفقه ی ایشان با پدر خواهد بود.
  • عدم پرداخت نفقه به موجب ماده 53 قانون حمایت خانواده می باشد. مطابق این ماده هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب ‌النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود.تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می‌شود.
  • لازم به ذکر است در صورتی که پدر زنده نبود یا توانایی مالی پرداخت نفقه ی فرزندان خود را نداشت، نفقه ی فرزندان به ترتیب برعهده ی اجداد پدری و مادر قرار می گیرد. در شرایطی که مادر زنده نباشد یا شرایط انفاق را نداشته باشد، پرداخت نفقه فرزندان بر عهده پدربزرگ و مادربزرگ مادری و مادربزرگ پدری می باشد. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه تعیین میزان نفقه دختر توسط پدر

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت در صورت عدم پرداخت نفقه اقارب دو راه حقوقی و کیفری وجود دارد. در طرح دعوی حقوقی شما می توانید با ثبت دادخواست مطالبه نفقه در دفاتر خدمات قضایی اقدام نموده که پس از ثبت دادخواست و ارجاع به شعبه مربوطه، جلسه ‌ای با حضور طرفین تشکیل شده و موضوع به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع میشود. پس از ارائه نظر کارشناس مرجع قضایی، طبق نظر کارشناس رأی به محکومیت مبنی بر پرداخت نفقه صادر خواهد شد.

♦  لازم به ذکر است اگر مقدار نفقه زیر بیست میلیون تومان باشد، در صلاحیت شورای حل اختلاف است و در غیر اینصورت در صلاحیت دادگاه خانواده می ‌باشد. شکایت کیفری نیز به منظور مجازات نفقه دهنده صورت می گیرد.
♦  در رابطه با نحوه تعیین میزان نفقه دختر توسط پدر باید گفت در پرداخت نفقه مقدار معینی شرط نیست و پرداخت نفقه تنها به میزان مقدار کفایت است .بنابراین، میزان نفقه به مقداری که احتیاج شما را رفع نماید با توجه به وضع مای پدرتان، شئون و وضعیت مالی او می باشد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - نفقه فرزند

ماده ۱۱۹۶ قانون مدنی
در روابط بین اقارب فقط اقارب نسبی و در خط عمودی اعم از صعودی و یا نزولی ملزم به اتفاق یکدیگرند.
ماده ۱۱۹۷ قانون مدنی
کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی وسائل معیشت خود را فراهم سازد.
ماده ۱۱۹۸ قانون مدنی
کسی ملزم به انفاق است که متمکن از دادن نفقه باشد یعنی بتواند نفقه بدهد بدون اینکه از این حیث در وضع معیشت خود دچار ‌مضیقه گردد برای تشخیص تمکن باید کلیه تعهدات و وضع زندگانی شخصی او در جامعه در نظر گرفته شود.
ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی
نفقه اولاد بر عهده پدر است. پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب‌ فالاقرب؛ در صورت ‌نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده مادر است.
هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب‌النفقه است و اگر چند نفر از ‌اجداد و جدات مزبور، از حیث درجه اقربیت مساوی باشند، نفقه را باید به حصه متساوی تادیه کنند.
ماده ۱۲۰۰ قانون مدنی
نفقه ابوین با رعایت الاقرب‌ فالاقرب به عهده اولاد و اولاد اولاد است.
ماده ۱۲۰۱ قانون مدنی
هر گاه یک نفر هم در خط عمودی صعودی و هم در خط عمودی نزولی اقارب داشته باشد که از حیث الزام به انفاق در درجه مساوی‌ هستند نفقه او را باید اقارب مزبور به حصه متساوی تادیه کنند بنابراین اگر مستحق نفقه پدر و مادر و اولاد بلافصل داشته باشد نفقه او را باید پدر و ‌اولاد او متساویا تادیه کنند بدون این که مادر سهمی بدهد و همچنین اگر مستحق نفقه مادر و اولاد بلافصل داشته باشد نفقه او را باید مادر و اولاد ‌متساویا بدهند.
ماده ۱۲۰۲ قانون مدنی
اگر اقارب واجب‌النفقه متعدد باشند و منفق نتواند نفقه همه آن ها را بدهد اقارب در خط عمودی نزولی مقدم بر اقارب در خط عمودی‌ صعودی خواهند بود.
ماده ۱۲۰۳ قانون مدنی
در صورت بودن زوجه و یک یا چند نفر واجب‌النفقه دیگر زوجه مقدم بر سایرین خواهد بود.
ماده ۱۲۰۴ قانون مدنی
نفقه اقارب عبارت است از مسکن و البسه و غذا و اثاث‌البیت به قدر رفع حاجت با در نظر گرفتن درجه استطاعت منفق.
ماده ۱۲۰۵ قانون مدنی
در موارد غیبت یا استنکاف از پرداخت نفقه، چنانچه الزام کسی که پرداخت نفقه بر عهده اوست ممکن نباشد دادگاه می تواند با مطالبه افراد واجب النفقه به مقدار نفقه از اموال غایب یا مستنکف در اختیار آنها یا متکفل مخارج آنان قرار دهد و در صورتی که اموال غایب یا مستنکف در اختیار نباشد همسر وی یا دیگری با اجازه دادگاه می توانند نفقه را به عنوان قرض بپردازند و از شخص غایب یا مستنکف مطالبه نمایند.

ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی
در صورتی که حق یا دینی برعهده کسی ثابت شد، اصل بر بقای آن است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.

ماده ۴۷ قانون حمایت خانواده 1391
دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب ‌ النفقه، میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می‌کند.
تبصره ـ درمورد این ماده و سایر مواردی که به ‌ موجب حکم دادگاه باید وجوهی به‌طور مستمر از محکوم علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می‌یابد.

ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده 1391
هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب ‌ النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می‌شود.
تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه‌ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.