-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: جمعه 04 شهریور 1401

 امکان پس گرفتن خودروی امانی کلاسیک در پارکینگ پسر خاله !

من مدت چند ساله خودرو کلاسیک خود را در پارکینگ پسرخالم به امانت گذاشتم چون من پارکینگ اضافه نداشتم پسرخالم گفت بیار بزار تو پارکینگ ما. الان بعد از چند سال ماشینم رو نمیتونم بگیرم هر روزم منو تهدید میکنه که نرم دنبال ماشینم.لطفا راهنمایییم کنید نحوه پس گرفتن خودروی امانی از پسر خاله ام به چه شکل است ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 244

پاسخ – آیا می توانم با طرح شکایت خیانت در امانت خودروی امانی خود را پس بگیرم ؟

ابعاد حقوقی مال امانی

  • ماده ۶۰۷ قانون مدنی عقد ودیعه را تعریف کرده و مقرر داشته است عقدی است که به موجب آن یک نفر مال خود را به دیگری می سپارد که برای او به طور رایگان نگهداری کند؛ ودیعه گذار را مودع و ودیعه پذیر را مستودع می نامند. 
  • تعهدات مستودع یا امین عبارت است از حفاظت از مال امانی ؛ یعنی انچه در عرف مسلم است حفاظت از مال امانی به نحوه متعارف اما اصل بر این است که امین ضامن نیست مگر به تعدی و تفریط؛ (مواد۶۱۲ و ۶۱۴) 
  • تعهد دیگر امین رد عین مال امانی با حالت موجود است؛ طبق ماده ۶۱۹ قانون عین همان مال باید مسترد گردد و امین حق ندارد ماهیت آن را تغییر دهد.

ابعاد کیفری مال امانی

  • در بعد کیفری که همان جرم خیانت درامانت است باید گفت که خیانت در امانت در حالتی مطرح می شود که مالی به امین سپرده می شود. و او آن را تصاحب ، استعمال ، تلف یا مفقود نموده و آن را پس نمی دهد. در صورتی که مال مورد امانت موجود باشد. 
  • در خصوص اثبات جرم خیانت در امانت باید به این نکته اشاره کرد که این جرم یک جرم آنی است نه مستمر. در واقع در همان لحظه ای که یکی از چهار فعل مصرح در قانون ( استعمال ، تصاحب ، تلف ، مفقود نمودن ) بر روی مال مورد امانت انجام شود این جرم ارتکاب می یابد و تحقق آن نیازی به استمرار ندارد . 

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص پس گرفتن خودروی امانی از پسر خاله

ابتدا شما می بایست یک اظهارنامه رسمی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی تنظیم کرده و پسرخاله را به عنوان مستودع مخاطب خود قرار داده و استرداد مال امانی را مطالبه کنید؛ از تاریخ اظهارنامه آغاز زمان مطالبه شما محسوب می شود و از تاریخ امتناع از مطالبه طبق ماده ۶۱۶ قانون مدنی ضامن هر گونه عیب و تلف خواهد بود؛ حتی اگر عیبی هم بر خودرو عارض شود او مسئول است اگر چه فعل مستند به او نباشد بر خلاف نظر فقها تبدیل وضع حقوقی مستودع به غاصب در اثر تقصیر مستودع به معنی انفساخ قرارداد نیست. اما نکته مهم این است که برای تحقق تقصیر امین در بازگرداندن مال باید شما مال را مطالبه کنید و او نیز از رد امتناع کند یا منکر شود که این فرایند به اظهارنامه رسمی به عنوان سند رسمی در دستور کار باید قرار بگیرد 
همچنین علاوه بر دعوای حقوقی ، یک شکایت کیفری در دادگاه کیفری دو نیز می توانید انجام دهید چرا که عدم استرداد مال امانی قرینه ای بر تصاحب مال امانی خواهد بود و قانونگذار این عمل را جرم تلقی کرده است و ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی بدان تصریح دارد. 

 

 

مستندات قانونی - پس گرفتن خودروی امانی

ماده 607 قانون مدنی

ودیعه عقدی است که بموجب آن یک نفرمال خود را به دیگری می سپارد برای آنکه آن رامجانا نگاهدارد.ودیعه گذارمودع و ودیعه گیر را مستودع یا امین می گویند. 

ماده 612 قانون مدنی

امین باید مال ودیعه رابطوری که مالک مقرر نموده حفظ کند و اگر ترتیبی تعیین نشده باشد آن را بطوری که نسبت به آن مال متعارف حفظ کند و الا ضامن است.

ماده 614 قانون مدنی

امین ضامن تلف یا نقصان مالی که به او سپرده شده است نمی باشد مگردرصورت تعدی یا تفریط .

ماده 616 قانون مدنی

هرگاه ردمال ودیعه مطالبه شود وامین ازرد آن امتناع کند از تاریخ امتناع احکام امین به اومترتب نشده و ضامن تلف و هرنقص یاعیبی است که در مال ودیعه حادث شود اگر چه آن عیب یا نقص مستند به فعل او نباشد.

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده)
[اصلاحی ۱۳۹۹/۰۲/۲۳]- هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشته‌هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای و‌کالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنابراین بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه محکوم خواهد شد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره حقوقی با وکیل متخصص دعاوی حقوقی

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.