-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 30 خرداد 1401

 استفاده از وصیت نامه بعنوان راهی برای جلوگیری از ارث

روز بخیر.پدرم دو دختر از همسر قبلی دارد از مادر گرامیمان ما سه فرزند هستیم خواهر بزرگ تر و برادر کوچکتر از من. خواهر بزرگتر اختلال روانی دارد می خواهم وصیت گونه ای تنظیم شود که ارثی به دو دختر پدر و خواهر بزرگ نرسد پس تصمیم گرفتم اموال را صلح کنم به برادر. یا امکان خرید و فروش اموال پس از صلح  را دارم؟ 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 277

محرومیت از ارث با وصیت نامه

 

آیا می توان با تنظیم وصیت نامه از به ارث رسیدن اموال جلوگیری کرد ؟

  • در تمام سیستم های حقوقی اشخاص می توانند در زمان حیات خود برای قسمتی یا تمام اموال در قالب وصیت تصمیم بگیرند.
  • در سیستم حقوقی ایران و اسلام وصیت فقط تا یک سوم اموال نافذ و معتبر است.هر چند که وصیت کننده (موصی) می تواند تمام اموال را در دایره وصیت بیاورد ولی عمل به بیش از یک سوم منوط به رضایت سایر ورثه است.
  • در اینکه وصیت عقد است یا ایقاع بین حقوقدانان و فقها اختلاف است.به نظر نگارنده صرفنظر از ضرورت قبول وصیت عهدی ، درست این است که آن را ایقاع بدانیم.
  • وصیت دو نوع است ؛ یکی وصیت تملیکی که به موجب آن موصی مالی را به مالکیت موصی لهم در می آورد و دیگر وصیت عهدی که موصی با تعیین وصی اداره اموال یا انجام کاری در خصوص اموال خود را به شخص وصی می سپارد.
  • وصیت عهدی آنچنان پر رنگ و موثر است که وصی در ادای حقوق موصی کاملا جانشین متوفی می شود و حتی از ولی قهری یا قیم نیز نقش موثر تری دارد.
  • در سیستم حقوقی ایران وصیت در شرایط عادی فقط می تواند در قالب وصیت رسمی یا خودنوشت یا سری تنظیم شود و ضرورتا باید شرایط مواد 277، 278 و 279 قانون امور حسبی  را داشته باشد.
  • بر خلاف نظر برخی حقوقدانان و رویه قضایی به نظر نگارنده آنچه از قانون امور حسبی برمی آید ، دعوای تنفیذ وصیت نامه در فرضی که وصیت شرایط مواد 277، 278 و 279 را نداشته باشد به جز در موارد خاص نظیر جنگ یا وصیت نظامیان یا مسافران (مواد 280 به بعد قانون امور حسبی) قابل پذیرش نیست.مثلا وصیت نامه ای که به خط موصی نباشد در شرایط عادی غیر از جنگ و زلزله و سفرهای دریایی و قحطی  بیماری های فراگیر ، وصیت نامه صحیح قابل تنفیذ محسوب نمی شود.
  • روش دیگر برای تصمیم گیری در خصوص اموال بعداز فوت توسط مالک توسل به قالب صلح عمری است به این معنا که فرد عین مال را به مالکیت شخص دیگر در آورد ولی منافع را در دوره حیات برای خود نگه دارد.طول زمان مالکیت منافع می تواند به اندازه عمر مصالح یا متصالح یا شخص ثالث باشد.

پاسخ مخاطب در خصوص وصیت به عنوان راهی برای جلوگیری از ارث 

♦  در صورتی که مورث شما بخواهد بدون چون و چرا و بدون امکان خدشه و ایراد در خصوص تمامی اموال خود تصمیم بگیرد در فرضی که به نظر می رسد شما باسایر ورثه هماهنگ نباشید، بهترین راه استفاده از تاسیس صلح عمری است و وصیت قالب مناسبی نیست.

♦  در این خصوص به یک دفترخانه اسناد رسمی مراجعه نمایید.مراحلی شبیه یه انتقال قطعی ملک را باید طی نمایید و از اداره ثبت، دارایی و شهرداری باید استعلام شود.

 

 

مستندات قانونی - وصیت نامه

مقررات ماده 276 به بعد قانون امور حسبی

مواد 752 به بعد قانون مدنی
مواد 825 به بعد قانون مدنی

ماده 41 قانون مدنی

عمری حقی انتفاعی است که بموجب عقدی ازطرف مالک برای شخص به مدت عمرخود یا عمرمنتفع و یا عمر شخص ثالثی برقرار شده باشد .


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.