-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 13 دی 1400

 امکان باز پس گیری ملک موضوع معامله صوری از پدر همسر

بنده سه سال پیش آپارتمانی را با شخصی معامله کردم مبایعه نامه بین من و خریدار تنظیم شد اما به دلیل اینکه میخواستم از وام جانبازی پدر همسرم استفاده کنم مجبور به انتقال سند رسمی از طرف فروشنده به نام پدر زنم شدم در واقع آپارتمان به طور صوری به نام ایشان خورد.اما مبایعه نامه اولیه به نام بنده هست و پدر زن من هم زیر آنرا به عنوان شاهد امضا کرده است حال بنده میخواهم وام آن را تسویه کنم و سند را به نام خودم کنم اما ایشان از انتقال سند طفره میرود. ضمنا تمامی پرداختها به فروشنده از طرف بنده بوده و تمامی اقساط وام را خودم پرداخت کرده .جسارتا برای بازپس گیری ملکم چه راهی وجود دارد؟ 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2468

پاسخ – چگونه می توانم آپارتمان را که صوری بنام پدر همسرم شده پس بگیرم ؟

1- قصد طرفین و رضای آن ها
2- اهلیت طرفین
3- موضوع معین که مورد معامله باشد
4- مشروعیت جهت معامله

  • معامله صوری معامله ای است که در آن یکی از ارکان صحت معامله یعنی قصد طرفین در آن تحقق نیافته است اگرچه در ظاهر یک معامله صحیح واقع شده باشد. به عبارت دیگر در معامله ی صوری قصد طرفین یا یکی از آن ها مخدوش می باشد و طرفین قصد واقعی برای انجام آن معامله را ندارند.
  • لازم به توضیح است که انجام معامله ی صوری می تواند به انگزه های متفاوتی باشد که یکی از آن ها فرار از دین است. بنابراین معامله ی صوری با معامله به قصد فرار از دین متفاوت می باشد و رد معامله ی صوری یک شخص قصد انجام معامله را ندارد اما در معامله به قصد فرار از دین فرد می تواند بطور واقعی قصد انتقال مال و انجام معامله را داشته باشد. از دیگر انگیزه های انجام معامله صوری می توان به انگیزه جلوگیری از بازداشت اموال، انجام برخی امور بانکی و.. اشاره نمود. 
  • معامله ی صوری به هر دلیل و با هرنیتی که باشد به علت فقدان قصد باطل، بی اعتبار و فاقد وجه قانونی است، و اثری در عالم حقوقق نداشته و به همین ترتیب فروش مال بصورت صوری، هیچگونه اثری در تملک ندارد. ماده ۲۱۸ قانون مدنی بیان می دارد که هر گاه معلوم شود که معامله باقصد فرار از دین به طور صوری انجام شده ان معامه باطل است.
  • همچنین به موجب ماده 426 قانون تجارت اگر در محکمه ثابت شود که معامله به طور صوری یا مسبوق به تبانی بوده است آن معامله خود به خود باطل - عین و منافع مالی که موضوع معامله بوده مسترد و طرف معامله اگر طلبکار شود جزو غرما حصه خواهد بود.
  • در دعوای بطلان معامله صوری کافی است که ثابت شود که دو طرف قصد معامله کردن را نداشته اند که این امر با شهادت شهود و مستندات و مدارک دیگر که به عم قاضی کمک می نماید قابل اثبات می باشد. 
  • لازم به ذکر است که معامله صوری به قصد فرار از دین به موجب ماده ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای مجکومیت های مالی مصوب ۱۳۹۴ جرم می باشد. این ماده مقرر می دارد که انتقال مال به دیگری به هر نحو به‌وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکوم‌به یا هر دو مجازات می‌شود و در صورتی که منتقل الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال‌گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم‌ به از محل آن استیفاء خواهد شد. بنابرانی مجازات جرم معامله صوری با قصد فرار از دین  حبس از ۳ ماه تا ۱ سال خواهد بود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص چگونگی باز پس گیری ملک موضوع معامله صوری از پدر همسر

♦  در رابطه با پرسشی که در مورد امکان باز پس گیری ملک موضوع معامله صوری از پدر همسر مطرح نمودید باید گفت با استناد به ماده ۲۱۸ قانون مدنی معامله صوری باطل است. اهمیتی ندارد که معامله ی مذکور به چه قصدی باشد، این معامله به علت آنکه قصدی در آن وجود ندارد باطل می باشد و می توان درخواست ابطال معامله ی صوری را به دادگاه ارائه نمود. 

♦ از آنجایی که ظاهر امر دلالت بر مالک بودن پدر همسر شما دارد،  شما که مدعی عدم مالکیت ایشان و صوری بودن معامله هستید باید این امر را اثبات کنید. در واقع  اصل بر صحت وقوع معاملات است و اگر ظواهر نشان از انعقاد عقد داشته باشد، ادعای صوری بودن آن امری خلاف ظاهر است و نیازمند اثبات می باشد و اثبات آن هم بر عهده مدعی ست. صوری بودن معامله را با هر دلیلی میتوان اثبات کرد مثل شهادت شهود، تحقیق محلی، معاینه محل و هر شواهد و قرائن دیگری که موثر در جلب نظر مقام قضایی داشته باشد. ازجمله ی این موارد می توان به قولنامه ی مذکور اشاره نمود که همسر شما به عنوان شاهد امضا نموده است. 
♦  دعوای ابطال معامله صوری باید در دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده یا خواندگان دعوا اقامه شود. رای صادره در خصوص معامله ی صوری فاقد اجراییه بوده و جنبه ی اعلامی دارد و شما می توانید با رای قطعی صادر شده نسبت به احقاق حق خویش اقدام نمایید و عین و منافع مالى که موضوع معامله بوده به شما مسترد میگردد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - ابطال معامله صوری

ماده 190 قانون مدنی
براي صحت هر معامله : شرایط ذیل اساسی است -1 ها قصد طرفین و رضاي آن -2 اهلیت طرفین 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد . 4 - مشروعیت جهت معامله

ماده 191 قانون مدنی
عقد محقق میشود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزي که دلالت بر قصد کند.

ماده 218 قانون مدنی
هر گاه معلوم شود که معامله با قصد فرار از دین به طور صوري انجام شده، آن معامله باطل است.

ماده 218 مکرر
هر گاه طلبکار به دادگاه دادخواست داده دلایل اقامه نماید که مدیون براي فرار از دین، قصد فروش اموال خود را دارد، دادگاه میتواند قرار توقیف اموال وي را به میزان  بدهی او صادر نماید، که در این صورت بدون اجازه¬ي دادگاه حق فروش اموال را نخواهد داشت.

ماده 223 قانون مدنی
هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود .

ماده ۳۶۵ قانون مدنی
بیع فاسد اثری در تملک ندارد.

ماده 426 قانون تجارت
اگر در محکمه ثابت شود که معامله به طور صوری یا مسبوق به تبانی بوده است آن معامله خود به خود باطل - عین و منافع مالی که موضوع معامله بوده مسترد و طرف معامله اگر طلبکار شود جزو غرما حصه خواهد بود.

ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی
انتقال مال به دیگری به هر نحو به‌وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکوم‌به یا هر دو مجازات می‌شود و در صورتی که منتقلٌ‌‌الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال‌گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم‌ٌبه از محل آن استیفاء خواهد شد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات

جمعه, 10 تیر,1401

نعیم

باسلام،آیاشاهدین میتوانند ازاعضاخانواده باشند؟چونکه معامله صوری ۳دانگ ملک باهمسربوده است.باتشکر

ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.