-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 08 آبان 1401

 اعتبار، درستی و امکان اثبات صلح نامه شفاهی

سلام وعرض ادب. پدر بزرگم قبل از فوتش سه دانگ خونه برام بدهد که بعد از فوت ایشان بی سر پناه نباشم و ازدواج کنم و اینکه بنامم میزنه، و مدارک دست ورثه بود و نمیدادند و نمیخواست ورثه متوجه بشوند چون میگفت جلوی این کار من را میگیرند و برای اینکه بنامم بزنه اومد محضر وکالت کاری داد برای سه دانگ منزل که رفتم ثبت و المثنی سند رو انجام دادم گرفتم و از طرفی شاهد دو تا اقا و دوتا خانم که یکی از خانمها وکیل حاج اقا بود که قرار بود گفت صلح نامه کتبی تهیه میکنم میارم که متاسفانه در این حین حاج اقا۸۰ سال داشتن و کرونا گرفتن فوت شدن ، و اینکه من در منزل حاج اقا زندگی میکنم مورد صلح دست من هست و اینکه ورثه بهم گفتن تخلیه کنم ، حالا من فقط این مورد بصورت شفاها که میخواست بنامم بزنه و شاهد دارم ، درسته این صلح شفاهی؟ و چطور باید اقدام کنم؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2441

پاسخ – چگونه می شود وقوع و انعقاد صلحنامه شفاهی را ثابت نمود ؟

  • به طور کلی اثبات صلح شفاهی در محاکم به وسلیه شهادت شهود به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا امکانپذیر است.
  • ماده ۱۳۰۹ پیشین قانون مدنی امکان شهادت در مقابل اسناد رسمی یا اسنادی که برای دادگاه محرز شده باشد شهادت اثبات نمی گردد و در سال۶۷ شورای عالی قضایی وقت پرسشی از شورای نگهبان وقت در مورد اعتبار شهادت در مقابل اسناد مطرح کرد و شورای محترم نگهبان اعلام داشت که شهادت بینه شرعی را که در برابر اسناد معتبر فاقد ارزش اثباتی است را خلاف موازین شرعی دانسته است اما هم چنان این ماده لازم الاجرا خواهد بود دعاوی مربوط به أمور مالی به موجب بند ب ماده ۲۳۰ قانون آیین
  • دادرسی مدنی (مثل معاملات) با گواهی دو مرد یا یک مرد و دو زن اثبات می شود؛ ماده ۲۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی نیز این گروه از دعاوی را با جزییات بیشتر تشریح کرده است.
  • با حذف مواد ۱۳۰۸ و ۱۳۰۷ قانون مدنی می توان گفت که گواهی در صورتیکه گواه شرایط قانونی را دارا بود یعنی گواه شرعی باشد و تعداد و جنسیت آن نیز به ترتیب مقرر باشد علی القاعده توان اثباتی عام دارد. گواه شرعی چنانچه به تعداد جنسیت مقرر در قانون باشد به قاضی تحمیل می شود ماده ۱۷۵ قانون مجازات اسلامی گواه شرعی را تشریح کرده است و نص آن خصوصیتی ندارد که ویژه امور کیفری باشد پس اگر پس از گواه شرعی وجدان دادگاه اقناع نگردید باز هم باید بر پایه شهادت شرعی حکم صادر کند.
  • حال اگر امارات و قراینی خلاف گواه شرعی در دعوای تقابل بیان شد باید به ماده ۱۸۷ قانون مجازات اسلامی رجوع کرد که اختصاص به أمور کیفری ندارد البته در این ماده در صورتیکه خلاف بودن گواه شرعی احراز شود علم قاضی بر شهادت مقدم می شود.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اعتبار و امکان اثبات صلح نامه شفاهی

اقامه چنین دعوایی بر پایه استناد به شهادت شهود بوده و در صورتیکه شرایط قانونی شهادت موجود باشد و دادگاه آن را موثر در دعوا بداند بر اساس رویه عملی قرار استماع شهادت شهود صادر و اگر گواه در جلسه دادرسی حاضر نباشد جلسه تجدید و به طرف مزبور اخطار میشود در صورتیکه اخطاریه خواهان قید نگریده که که شهود خود را برای ادای شهادت حاضر نماید لهذا دادنامه ی صادره نقض میگردد (رای شماره۷/۱۲۶/۷۱ دیوان عالی کشور) ماده ۲۴۲ قانون ایین دادرسی مدنی نیز بدان تصریح دارد.
گواهی گواهان توسط دادگاه استماع می شود جز در موارد حضور گواه در دادگاه متعذر است و طبق ماده ۲۳۱ قانون ایین دادرسی مدنی ترتیب اثر داده می شود.
همچنین دادگاه قبل از ادای گواهی پیامد های گواهی های کذب و مسولیت های مدنی را به گواهان خاطر نشان خواهد کرد. (ماده ۲۳۶ قانون ایین دادرسی مدنی)
 

پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط و مشاوره با وکیل متخصص امور قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.