-

 

ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 26 اردیبهشت 1401

 امکان ارث بردن فرزند خوانده

برادرم و خانمش فرزندي از شيرخوارگاه اوردن و برگه اي سرپرستي به انها داده براي گرفتن شناسنامه فرزند خوانده تا به دفترخانه مراجعه كنند و یک سوم از اموال خودشان را به نام نوزاد بزنند برادرم و خانمش به دفترخانه مراجعه نكردن.آيا بعد مرگ برادرم امکان ارث بردن فرزند خوانده وجود دارد ؟دختر خوانده مي تواند تقاضاي ارث كند يعني یک سوم؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1359

پاسخ – آیا فرزند خوانده از پدر خوانده ارث می برد ؟

فرزندخواندگی یک رابطه حقوقی است که بر اثر پذیرفته شدن کودکی به عنوان فرزند از جانب زن و شوهری و یا شخص دیگری به وجود آید، بدون آنکه پذیرندگان کودک پدر و مادر واقعی آن کودک باشند.

از دیدگاه حقوق ایران، فرزندخواندگی عبارت است از واگذاری سرپرستی کودکان بی سرپرست تحت سرپرستی و نظارت سازمان مربوطه به خانواده های متقاضی که واجد شرایط قانون می باشند.

آثار مالی فرزندخواندگی 

نفقه

با توجه به اینکه فرزندخوانده در هیچکدام از اسباب نفقه (خویشاوندی و زوجیت) نمی گنجد اما با قبول سرپرستی کودک و تعهد و قراردادی که زوجین سرپرست نسبت به کودک داده اند، نفقە کودک بر عهدە پدرخوانده و مادرخوانده بوده است و همان قواعد حاکم بر انفاق خویشان نسبی حکمفرما می باشد.

ماده 17 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست مقرر می دارد تکالیف سرپرست نسبت به کودک یا نوجوان از لحاظ نگهداری، تربیت و نفقه، با رعایت تبصره ماده (۱۵) و احترام، نظیر تکالیف والدین نسبت به اولاد است.

بنابراین، بر اساس مقررات قانون مدنی، نفقە فرزندخوانده بر عهدە پدرخوانده است و پس از فوت پدرخوانده یا عدم قدرت او به انفاق یا عدم امکان دریافت نفقه از پدرخوانده از اموال و دارایی مادرخوانده استیفا خواهد شد و اجداد پدرخوانده با توجه به عدم توارث و نبودن قرابت واقعی و خونی، تکلیف انفاق به فرزندخوانده اولاد خود را ندارند.

اداره اموال فرزندخوانده

برابر ماده 16 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بد سرپرست اموالی که در مالکیت صغیر تحت سرپرستی قرار دارد درصورتی اداره آن به سرپرست موضوع این قانون سپرده می‌شود که طفل فاقد ولی قهری باشد و یا ولی قهری وی برای اداره اموال او شخصی را تعیین نکرده باشد و مرجع صالح قضائی قیمومت طفل را بر عهده سرپرست قرار داده باشد. بنابراین در این خصوص:
در صورتی ادارە اموال طفل بر عهدە سرپرست میباشد که طفل فاقد ولی قهری باشد و یا ولی قهری وی برای ادارە اموال او شخصی را تعیین نکرده باشد.
مرجع قضائی قیمومت طفل را بر عهدە سرپرست قرار داده باشد.

توارث

در رابطه با امکان ارث بردن فرزند خوانده باید گفت به موجب مادە 861  قانون مدنی موجبات ارث، نسب و سبب می باشد و کسانی با هم قرابت نسبی دارند که با هم رابطە خونی مشروع داشته باشند و چون فرزندخوانده رابطە نسبی و خونی با پدرخوانده و مادرخوانده ندارد، از هیچیک از زوجین ارث نمی برد.
باید توجه نمود که اگرچه فرزندخوانده از اموال پدرخوانده و مادرخوانده ارث نمی برد اما راه حل هایی جهت حمایت مالی از کودک که جایگزین ارث باشد به ذهن می رسد:

1- یک راه حل وصیت میباشد؛ یعنی اموالی را برای این کودک یا نوجوان وصیت کنند که آن هم تا یک سوم اموال میباشد.
2- راه حل بعدی، این است که در زمان حیات، پدرخوانده و مادرخوانده اموالی را به کودک ببخشند. این موضوع در مواد 14 و 15 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست نیز انعکاس یافته به این صورت که در مادە 14 آمده است که: دادگاه در صورتی حکم سرپرستی صادر می‌ نماید که درخواست‌ کننده سرپرستی بخشی از اموال یا حقوق خود را به کودک یا نوجوان تحت سرپرستی تملیک کند. تشخیص نوع و میزان مال یا حقوق مزبور با دادگاه است... . و در ماده 15 نیز مقرر شده است که: درخواست‌ کننده منحصر یا درخواست  ‌کنندگان سرپرستی باید متعهد گردند که تمامی هزینه ‌های مربوط به نگهداری و تربیت و تحصیل افراد تحت سرپرستی را تامین نمایند.. . یکی از وسایل تأمین منافع مادی و معنوی کودک انتقال اموال یا املاکی در قالب صلح یا عقود دیگر به نام طفل است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان ارث بردن فرزند خوانده

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت در صورت عدم وجود رابطه‌ی نسبی و سببی، امکان ارث بردن منتفی می گردد. بنابراین مطالق قوانین کشور ما، فرزندخوانده از پدرخوانده و مادرخوانده خود ارث نخواهد برد.

 

 

مستندات قانونی - ارث بردن فرزند خوانده

ماده ۱۴ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست

دادگاه در صورتی حکم سرپرستی صادر می‌نماید که درخواست‌کننده سرپرستی بخش-ی از اموال یا حقوق خ-ود را به کودک یا نوج-وان تحت سرپرستی تملیک کند. تشخیص نوع و میزان مال یا حقوق مزبور با دادگاه است. در مواردی که دادگاه تشخیص دهد اخذ تضمین عینی از درخواست‌کننده ممکن یا به مصلحت نیست و سرپرستی کودک یا نوجوان ضرورت داشته باشد، دستور اخذ تعهد کتبی به تملیک بخشی از اموال یا حقوق در آینده را صادر و پس از قبول درخواست‌کننده و انجام دستور، حکم سرپرستی صادر می‌کند.
تبصره - در صورتی‌که دادگاه تشخیص دهد اعطای سرپرستی بدون اجرای مفاد این ماده به مصلحت کودک یا نوجوان می‌باشد، به صدور حکم سرپرستی اقدام می‌نماید.

ماده ۱۵ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست

درخواست‌کننده منحصر یا درخواست‌کنندگان سرپرستی باید متعهد گردند که تمامی هزینه‌های مربوط به نگهداری و تربیت و تحصیل افراد تحت سرپرستی را تامین نمایند. این حکم حتی پس از فوت سرپرست منحصر یا سرپرستان نیز تا تعیین سرپرست جدید، برای کودک یا نوجوان جاری می‌باشد. بدین منظور سرپرست منحصر یا سرپرستان، موظفند با نظر سازمان خود را نزد یکی از شرکتهای بیمه به‌نفع کودک یا نوجوان تحت سرپرستی بیمه عمر کنند.
تبصره - در صورتی‌که دادگاه تشخیص دهد اعطای سرپرستی بدون اجرای مفاد این ماده به مصلحت کودک یا نوجوان می‌باشد به صدور حکم سرپرستی اقدام می‌کند.

ماده ۱۶ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست

اموالی که در مالکیت صغیر تحت سرپرستی قرار دارد درصورتی اداره آن به سرپرست موضوع این قانون سپرده می‌شود که طفل فاقد ولی قهری باشد و یا ولی قهری وی برای اداره اموال او شخصی را تعیین نکرده باشد و مرجع صالح قضائی قیمومت طفل را بر عهده سرپرست قرار داده باشد.

ماده ۱۷ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست

تکالیف سرپرست نسبت به کودک یا نوجوان از لحاظ نگهداری، تربیت و نفقه، با رعایت تبصره ماده (۱۵) و احترام، نظیر تکالیف والدین نسبت به اولاد است. کودک یا نوجوان تحت سرپرستی نیز مکلف است نسبت به سرپرست، احترامات متناسب با شان وی را رعایت کند.

ماده ۸۶۱ قانون مدنی

موجب ارث دو امر است: نسب و سبب.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص و هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری کلیک کنید.